Hrvatski dizajneri

blackpearl by Sara Lončarić

blackpearl by Sara Lončarić

Modni brend Blackpearl by Sara Lončarić u kratkom dvogodišnjem periodu svog postojanja od samog početka kao i svakom svojom novom kolekcijom koju prikazuje na platformi eminentnog Fashion Week-a, pokazuje da dosljedno utire zahtjevan, novi svjetski modni pristup na malom tržištu Hrvatske. Kao jedan od promotora Fashion Revolution-a, a u težnji širenja ideje za očuvanjem okoliša kroz modu, propagira trajne, klasične, dugo godina nosive komade luksuzne udobne odjeće u koju su utkani sofisticirani nenametljivi, a publici interesantni moderni detalji. Učeći od najboljih svjetskih dizajnera da se moda mora živjeti, promišljati, da je svaki komad djelo za sebe pokazuje istančani ukus i inzistiranje na preciznosti u izradi kolekcije. 

Koristi klasične, bazične komade poznate forme koje dorađuje nenametljivim detaljem (oštri rez u spoju rukava košulje, duboki preklop na neočekivanom mjestu na hlačama). Tako svaki komad satima konstruiran te ručno sašiven izgleda da je jednostavan te upravo time privlači pažnju promatrača. Drapiranje i rese koje su ultra popularni ove godine nisu kod Sare tek ukras već sastavni dio konstrukcije odjeće. Izgledalo je na počeku da se dizajnerica odriče svakog ukrasa na svojoj odjeći međutim ona tu dekoraciju hrabro koristi ali ju pokorava arhitektonici svakog komada odjeće. 

Žena lako nosi takvu odjeću izrađenu od skupih prirodnih materijala. Osjeća se u njoj ugodno. Sve izgleda luksuzno, ali ne napadno. Za kolekciju jesen zima 2016/2017- „Blackpearl with love“ koristi puder rozu, tamno plavu i kao iznenađenje unosi crnu i bijelu boju. 

Tako Blackpearl žena u ovom dramatičnom vremenu pokazuje u inat svima da je hrabra, i dalje da ostaje ženstvena, zaigrana, da može maštom letjeti, da je ljepota žene i u teškim vremenima stvar njezine želje i njezin izbor…, oblači hlače visokog struka s dubokim faldama koje lelujaju u hodu, mnoštvo košulja sašivenih od nekoliko metara fine svile sa voluminoznim, plisiranim rukavima, oblači dugačke folk monokromatske kapute ukrašene kontrastnim trakama geometrijskih oblika.. 

Da, Blackpearl žena odlučuje se za nekoliko vrijednih komada odjeće. 

Ona zna kako će ih nositi. I uistinu uživati u životu.

pročitaj više

Larie by Marina Lacković

Larie by Marina Lacković

Zagrebačka dizajnerica Marina Lacković se u samo dvije sezone prometnula u jednu od najomiljenijih dizajnerica na domaćoj modnoj sceni. Njen orginalan dizajn to i opravdava. Nakon Škole primijenjene umjetnosti, Tekstilno-tehnološkog fakulteta i talijanske škole Callegari, počinje gradi sigurnu karijeru modne dizajnerice. Uvijek drugačija, oduševljava nas sezonskim kolekcijama kao i capsule kolekcijama za dnevne kombinacije. Za stvaranje svojih kolekcija, Larie koristi uvijek kvalitetne materijale i one koji su posebni po dezenu i koloritu. Za to redovito odlazi u Milano i Istanbul na sajmove tekstila. Voli rukotvorine pa nerijetko njen dizajn zaokružuje ručna dorada. Vječitu inspiraciju crpi iz povijesti odjevanja i kostimiranih filmova, tako smo dosada imali priliku vidjeti "neki novi" barok, rococo, bizant i glamur starog Hollywooda. Na jesen će nas pak oduševiti romantizmom i svojom prvom kolekcijom vjenčanica.

O kolekciji:

Nakon predstavljene crno-bijele kolekcije proljeće/ljeto 2016., Larie se ovog puta poigrala bogatom paletom boja od kojih predvode bordo, zelena, roza, lila, modro plava, bež, ali i neizostavne crna, bijela i zlatna.

Inspirirana Viktorijanskim stilom i kraljicom Viktorijom, Marina predstavlja svoju petu kolekciju, jesen/zima 16/17 pod nazivom “Turnira” što u prijevodu znači nova forma ženskog kostima sa suknjama kao donjim dijelom. Viktorijanski stil i moda “Turnira” ili popularnije rečeno, doba stilske nejednakosti, obilježile su modne krajnosti – odjeća živih boja nasuprot crne što dizajnerica odlično uklapa u cjelokupnu kolekciju.

Marina napominje kako joj je ovo najzahtjevnija i najdraža kolekcija jer posebnu pažnju posvećuje detaljima. Jakne i blejzeri ukrašeni su metrima traka, tu je i fina izrada "ruskih"fazona, na desetke dugmadi i aplikacije kao i ručno rađeni broševi i ogrlice od baršunastih traka koji daju originalnost. Originalnost u kolekciji prisutna je također u kombinaciji materijala - najfinija vezena čipka kao i vezena svila kombinirane su s velurom i baršunom. Osim čipke kao samog materijala, Larie koristi i čipkane trake, pa tako su haljine napravljene od 15-30 metara gusto posloženih traka koje imaju ukrasni rub cijelom dužinom. 

Marinina kombinacija ženstvenih haljina i pomalo snažnih jakni/blejzera odlično opravdavaju nazivdoba stilske nejednakosti, na prvu nespojivo, ali itekako spojivo i moćno – upravo je takva cijela kolekcija "Turnira".

 

 

pročitaj više

Mamita by Igor Galaš

Mamita by Igor Galaš

Igor Galaš rođen je u Koprivnici. Nakon Škole Primijenjene umjetnosti i dizajna u Zagrebu upisuje Tekstilno tehnološki fakultet na kojem je diplomirao na pisti Smart Fashion Weeka Zagreb. Njegova diplomska kolekcija na temu suvremenih odjevnih kolekcija na temu «GOSPODARA PRSTENOVA», pod mentorstvom prof. Nine Režek Wilson, poptuno je oduševila publiku. Od samog početka stvaranja svojih kolekcija upotrebljava prirodne materijale (pamuk, lan, vuna), stvara nove tkanine upotrebljavajući tehnike teksturiranja i tek nakon toga izrađuje odjevne predmete. Sve svoje kreacije izrađuje bez krojeva, unikatno, a pletivo izrađuje ručno. Voli eksperimentirati kontrastima od kojih su mu najdraži oni različitih odnosa materijala i tekstura u bijeloj boji. Kad ne kreira avangardne modele, bavi se poviješću umjetnosti i proučava razvoj liturgijskog ruha. Imao je priliku izraditi nekoliko misnica, od kojih je jednu nosio zagrebački nadbiskup, kardinal Josip Bozanić.

Tijekom studiranja sudjelovao je samostalno na mnogim modnim događanjima i sajmovima te je surađivao s brojnim kompanijama. Svoje kolekcije već je prikazivao na Fashion Weeku u Zagrebu prije čak 10 godina, od 2004.- 2007. ali i na Fashion Weekovima Skopje, Prag i Sarajevo. Osvojio je Hempel nagradu u Pekingu na svjetskom natjecanju mladih modnih dizajnera i to glavnu nagradu za najbolju modnu ilustraciju na svijetu, brončanu nagradu za treću najbolju kolekciju svijeta, nagradu za najboljeg studenta i posebnu nagradu i priznanje za sudjelovanje države i to i 2008. i 2011. godine. Na Novom Zelandu osvojio je -iD DUNEDIN Emerging Fashion Award i to GRAND PRIX 2010.g., bio je pobjednik natjecanja i osvojio specijalnu nagradu MITTELMODA, postao je direktni finalist Mittelmoda natjecanja u Italiji gdje je osvojio posebnu nagradu žirija te izložbu nagrađenih modela tijekom Milano Fashion Weeka 2010. godine i stažiranje u Benetton kompaniji. Nakon svega toga postao je i svjetski ambasador mode proglašen od strane Melange Productions u San Franciscu.

O kolekciji:

Nakon iznimno dobro prihvaćene Mamita kolekcije na prošlom izdanju Fashion weeka Zagreb by Kaufland... Dizajner Igor Galaš nastavlja predivnu sinergiju izrade dizajna i modnog izričaja sa majkom Maricom koja i u novoj Mamita kolekciji plete iznimne tople i od najkvalitetnijih sirovina izrađene pulovere,jakne, i predivne komade odjeće koji ne samo da su dobro prihvaćeni nego su i zahtjevima poklonika pletenine nastavljeni raditi i predstavljeni prije neki dan i Austrijskoj publici u Grazu na Assembly festivalu mode i dizajna gdje su takđer sa puno hvale i čestitki prihvačeni i ocjenjeni istinskom izvornom kvalitetom ručnog rada i tradicije u smjeru suvremene umjetnosti i modnog dizajna...
Kolekcija je upotpunjena dekonstruktivnim odjevnim predmetima od najkvalitetnijih materijala u tri boje posložene da bi u toj sinergiji čvrstih krojeva i mekane siluete vune izgledali grafičko skulpturalni u funkciji suvremene odjeće za svaku ženu koja je sigurna u sebe i cjeni svoju osonbost...

Najljepše u cjeloj kolekciji je što se nadopunjavanje i sinergija mame Marice i Igora povezuje u veliku jednoličnu cjelinu u kojoj inspiracija i kreativnost dolaze do najviše točke ljepote modnog dizajna i ljubavi prema svemu što nas okružuje...

U cjeloj priči nebi sve bilo isto da se za posebne frizure koje su također kreativna sinergija između Mamita branda i Maria Treščeca ne pobrine upravo on... Mario svaku kolekciju podigne na viši nivo i da joj posebni element veoma bitan u pogledu svake modne kolekcije i neizostavan je dio svake Igorove kolekcije pa tako i Mamita branda te je modno i stilski punopravni član modnog tria koji će vas iznenaditi s jos brojnim ostvarenjima u vizualno, modno, hair stilističkom pogledu... 

 

 

pročitaj više

Marka Marija Cvitanović Vintage Glamour Pounje

Marka Marija Cvitanović Vintage Glamour Pounje

Marka by Marija Cvitanović modna je priča o ženstvenim haljinama koju je prije nešto više od tri godine pokrenula stilistica i kostimografkinja Marija Cvitanović. Nakon 12 godina savjetovanja kroz kolumne, televizijske serije i emisije te u svom salonu za uljepšavanje koji i nudi usluge kompletnog imidža, Marija je uspješno lansirala dizajnerski brend njezinog najdražeg odjevnog predmeta -haljine, za koju smatra da je temelj ženstvenog, elegantnog i zavodljivog stila kome bi svaka žena trebala težiti. Ženska silueta, kao njezina najveća inspiracija, posebno se naglašava kroz besprijekorne krojeve i tkanine koje je u dosadašnjim kolekcijama upotpunjavala igrom raznih boja i duljina kako bi svaka dama pronašla ono najidealnije za svoju građu, put, boju kose, ali i prigodu. Ove sezone Marija sprema kolekciju u suradnji s Pounjem koje je utemeljeno 1958. godine. Dugogodišnje iskustvo i tradicija u proizvodnji kvalitetnog i modernog rublja potvrdilo je Pounje kao najznačajnijeg proizvođača nočnog rublja na tržištu Republike Hrvatske, ali i šire regije i jako nas raduje nova kolekcija koju će skupa napraviti Marija i Pounje pod brendom Marka Marija Cvitanović Vintage Glamour Pounje.

pročitaj više

Natalija Smogor

Natalija Smogor

Natalija je rođena u Njemačkoj gdje je započela svoje modno školovanje koje je nastavila u Profokusu u Zagrebu.  Zadnjih sedam godina svoje kolekcije prikazuje dva puta godišnje na zagrebačkom Fashion Weeku, počevši među mladim dizajnerima te nastavivši sa samostalnim revijama. Jedna od rijetkih domaćih dizajnerica koja se iz sezone u sezonu uspješno prebacuje iz domene kreiranja za muškarce u onu za žene. Natalija jednako dobro barata muškim krojevima kao i ženskim, a njena je estetika klasična, ali poželjna.

O kolekciji:

Neka nova Audrey Hepburn te slatka prošlost vraća nam dašak ženstvenosti, profinjenosti i romantike u ovo sadašnje vrijeme. Moderena Audrey sada je elegantna, ali i senzualnog nesputanog duha. U kolekciji prevladava bezvremenska crna elegancija koju prožimaju trendovska čipka, koža, svila, organdij i vuna, a kolekciju čine haljine, suknje punog kruga, bluze i vuneni kaputi sa naborima... Moderna Audrey i danas je spremna za "Breakfast at Tiffany".

pročitaj više

Simone Manojlović

Simone Manojlović

Simone Manojlović rođena 25.06.1983 u Zagrebu dje je završila školu Primjenjene umjetnosti i dizajna, tekstilni smjer nakon koje upisuje Tekstilno Tehnološki fakultet u Zagreb. Po završetku fakulteta odlazi na doškolovanje u Milano u koji odlazi nakon osvojene nagrade za  dizajn. Tokom karijere imala je desetak revija, a svoje kolekcije izlaže redovito na Fashion Weeku Zagreb gdje je osvojila i nagradu te na Modnom Ormaru. Prije nekoliko sezona njena kolekcija Silent po izboru prestižnog talijanskog Vogue bila je izabrana u 100 najboljih kolekcija svijeta. Ovogodišnji nastup je okosnica desetogodišnje karijere.

O kolekciji:

Kolekcija koju će Simone prikazati naziva je "Last dance on bloody river II" jesen/zima 16/17. Drugim riječima, kolekcija je uznemirujuće neobična, atipična, minimalističke estetike, kolekcija je kontrast suptilnog i snažnog.
Označava je harmonija grubih i mekih materijala te slojevitost koja stvara pomalo boho look. Namijenjena je muškarcima i ženama, svjetskim putnicima aristokratskog duha, pomalo misterioznim no s izraženim stavom, koji ne žele nalikovati jedne na druge. Kolekcija se sastoji od haljina, dugih i kratkih suknji, unisex suknji/hlača, pelerina i tunika. Svaki komad u kolekciji funkcionira sam za sebe, kolekcija je monokromna i čistih linija.
Pročišćene, meke siluete građena minimalističkim pristupom.
 
Kolekcijom odiše element romantike; prorezi, slojevitost, neobrađeni rubovi i decentni volani. Refleksija umjetnosti kao elementa koji se uvijek provlači Simoninim kolekcijama ponovo je prisutan. Njena vječita inspiracija - sloboda i kaos. Inspiraciju pronalazi i u radovima Kazimira Malevicha, Yvesa Kleina, glazbi Yves Montanda, Wagnera, fotografijama Henrija Cartiera Bressona i upravo je to ozračje u kojem je nastala ova kolekcija.
 
Kolekcija je obavijena melankolijom. Kao uvijek do sada,  dizajnerica ističe da je njen dizajn baziran na konceptu, ne klasičnom pristupu modi.vKolekcija je namjenjena onima koji imaju izgrađen vlastiti stil,
vlastite ideje, kulturu življenja, stav, emocie te način promišljanja. Jer za Simone, moda je stanje uma bez pravila i zadanih okvira, borba  između romantične crvene i melodrame uz sućut crne. Cilj od Simoone je napraviti kolekciju koja nema izvor, koja se što manje može usporediti s nekim ili nečim već je samo preslika unutarnjeg stanja duha dizajnerice.

 

pročitaj više

Stolnik

Stolnik

Želju za odmakom od modnog diktata sezonskog “must have” stila, STOLNIK je ostvario kreirajući bezvremenske modele, koji se stilski nadopunjuju iz sezone u sezonu.

Od osnutka 1990. godine, stvorena je tako jedinstvena i prepoznatljiva modna marka. Kolekcije STOLNIK kreirane su da predstavljaju idealan odnos udobne opuštenosti, smislene elegancije i nekonvencionalnih krojeva.

Posebna se pažnja posvećuje odabiru visokokvalitetnih tkanina. Izrada svakog pojedinog modela izvodi se pod izravnim nadzorom kreatora, što omogućuje dodavanje ručno obrađenih detalja. Modeli se izrađuju kao unikati, ili u malim serijama. Kombinacijom naših modela, kupac na jednostavan način može izraziti svoju individualnost i stvoriti vlastiti stil. Veliki broj zadovoljnih kupaca iz cijelog svijeta, žena koje se godinama vraćaju po još koji komad da bi nadopunile svoju garderobu, najbolji su dokaz ispravnog puta.

Sve navedeno može se izraziti u tri riječi: to je STOLNIK!  Kolekciju koja će se predstaviti na Fashion Weeku Zagrev by Afrodita potpisuje dizajnerica Lidija Skočibušić.

O kolekciji:

Duh kolekcije može se sažeti u par osnovnih pojmova: ljeto, more, opuštanje, zen!
Počevši od laganih prozračnih i fludinih tkanina i forma u prevladavajućim nijansama opuštajuće svjetlo plave do energične "električne" plave (uz uplitanje bolje bjelokosti, zelene te razigranosti struktura i uzoraka...) pa do minimalističke jednostavnosti vječne kombinacije crno-bijelo sa čvrstim tkaninama i origami elementima u kroju želi se dočarati opuštenost ljeta uz more  koja vodi k čistom, savršenom zenu.
Dizajnerica Lidija Skočibušić odjevne je predmete zamislila tako da mogu funkcionirati u raznim prigodama, u svako doba dana i noći.

pročitaj više

Đenisa Pecotić i Emina Kušan

Đenisa Pecotić i Emina Kušan

Ponajprije dvije kostimografkinje koje pokatkad promišljaju i modni dizajn. Na tom tragu je nastala i ova kolekcija kao rezultat šetnje regijama njihove domovine od juga k istoku, povezujući elemente materijalne baštine s elementima narodnih nošnji. A sve u želji da potaknu potrebu za očuvanjem tih baština. I zato otvorite vaše ormare, škrinje, tavane, podrume, izvadite bisernice i igračke, oplovite svijet u falkušama, uživajte u hladu kažuna. Ima smisla...

pročitaj više

Created by Denis Ristić | Hosted by Plus